Probabil nu v-ati gandit niciodata ca friptura la gratar poate fi cancerigena. Dar acesta nu e un motiv sa va feriti de gratar. In cazul unei utilizari corecte, puteti evita la maxim cele doua surse cancerigene ale gratarului - fumul si grasimea prajita. Cum nu exista fum fara foc, orice proces de prajire produce hidrocarburi policiclice(HPA). Prajirea se face prin arderea proteinelor, determinand formarea aminelor aromatice(AAH). Aici intervine un amanunt important pentru cei care se dau in vant dupa fumul gratarelor: fumul contine HPA e mai periculos decat carnea prajita. Ambele substante sunt cancerigene. Emisiile nocive pot fi reduse producand cat mai putin fum cu putinta prajind mai putin carnea. Atunci cand "incingeti" un gratar, amintiti-va ca jarul trebuie sa fie astfel facut incat sa puteti tine mana timp de doua secunde la 10 centimetri deasupra lui si sa renuntati la bucatiile de carne mai arse. Pofta buna!